En sevilen ve popüler sporlar arasında yer alan voleybol her geçen gün daha da ilgi görmektedir. Özellikle gençler arasında daha yaygın olan voleybol sporu gerek amatör gerek ise profesyonel çapta oynanmaktadır. Hem fiziki hem de ruhsal gelişim ile denge sağlamada büyük katkılar sunan sporun birtakım kuralları vardır. Tıpkı diğer spor dalları içerisinde bulunan kurallar gibi olsa da kendine has oynama stili voleybolun inceliklerindendir.
Voleybol oyun kuralları öncelikle kişi sayısını baz alır. Olması gereken oyuncu sayısı oyun kurulurken tasnif edildikten sonra, kuralların uygulanmaya geçme aşamasına sıra gelir. Voleybol saha ölçüleri mutlaka belirlenen baremde olmalıdır. Voleybol file uzunluğu da kadın ve erkek oyun grubunda bazı farklılıklar gösterir.
Voleybol oyun kuralları uzun yıllar öncesine dayanır. Türk voleybol tarihi kurulduğunda elbette kurallar da belirlenip resmi olarak kabul edilmiştir. Yıllar içinde ataklar, büyük başarılar, popülarite, takım içi değişiklikler ve kadın voleybol takımı da sürecin bir parçasıdır. Aslına bakılırsa kadın voleybol takımının kuruluşu da voleybol sporunun ülkemizde aktifleşmesi ve resmileşmesinin ardından kısa zamanda hayata geçirilmiştir.
Türk voleybol takımı yalnızca voleybol oynayan ve bu alanda ülkemizi temsil eden bir kuruluş olmaktan çok daha fazlasını yapmıştır, yapmaya da devam etmektedir. Öyle ki ülkemizin ilk beden eğitimi öğretmeni voleybol takımından çıkmıştır. Daha nice yetenekli kişilere hem mesleki kariyer kazandırıp hem de sporu teşvik edici bir yaklaşım sergilenmiştir.
Voleybol oyun kuralları spor dalını tarihi kadar köklü ve son derece mantığa dayalı kaidelerdir. Her sporda olduğu gibi iki takım karşı karşıya gelir. Bu noktada her iki takım da galibiyet için oyunda yer almaktadır. Voleybol kuralları ise mutlaka uyulması gereken aksi takdirde oyunun tamamıyla geçersiz sayılacağı gerçeğini taşır.