Soğuk havalarda içinizi ısıtacak, vitamin değeri yüksek kış çayları en büyük kurtarıcılardan biri haline geliyor. Uzun bir günün sonunda elinizde bir fincan kış çayı ile oturup güzel bir film izlemenin keyfi gibisi yok. Kış çayı içindekiler üzerinden şifalı olma özelliğine de sahip olan bir içecek. Bu yönüyle bağışıklığın düştüğü ve virüslerin dolaşım hızını artırdığı günlerde sık sık bitki çaylarına başvurmak en iyi yöntemlerden biri. Peki, kış çayı çeşitleri, faydaları nelerdir? Kış çayı demleme teknikleri nelerdir? Gelin, soğuk günleri ısıtacak lezzetli ve şifalı kış çayı tariflerine bir göz atalım!
Kış Çayı Faydaları ve Lezzeti ile Her Açıdan Tercih Nedeni
Yağışlı ve soğuk havalar bastırdığında insan sağlığı kendine yeni bir korunma mekanizması edinmek zorunda kalıyor. Zira kış mevsiminde metabolizma hızı düşüyor ve vücut hastalıklara karşı daha açık hale geliyor. Kapalı ortamlarda geçirilen uzun vakitler de hastalık riskini artıran bir diğer önemli etken. İşte bu durumda yapılması gereken en etkili şey bol bol sıvı tüketmek ve bağışıklık sistemini desteklemek. Yoğun vitamin içerikleri ile bitki çayı çeşitleri ise tam bu noktada kullanıcıların imdadına yetişiyor.
Kış çayı içindekiler yoluyla çeşitlendirilebilecek, bu özelliği ile faydaları seçilebilecek bir sıcak içecek. Karışık bitki çayları ya da meyve çayları kış aylarının favori içecekleri arasında yer alıyor. Özellikle C vitamini yönünden zengin bitki ve meyveler kış çayının faydalarını maksimum seviyeye çıkarmak için en etkili içeriklerden. Kış çayı içeriğinin yanı sıra lezzeti ile de kullanıcılara fayda sağlıyor. Bitkilerin aromatik lezzetlerini damaklarında hissetmek isteyenler için bu sıcak içecek adeta bir kış mucizesi!
Kış Aylarında Vücudu Desteklemek İçin Neler Yapmak Gerekir?
İlk olarak soğuk havalarda bolca sıvı tüketmek oldukça önemli. Sıvı dengesinin korunması vücudu daha güçlü hale getirirken sistemlerin ve metabolizmanın çalışmasını da kolaylaştırıyor. Böylece vücut mikroplarla savaşta çok daha korunaklı hale geliyor. Bir diğer önemli konu ise soğuk havalarda vücudun sıcak tutulması. Soğuk hava insan sağlığını savunmasız hale getiriyor ve böylece hastalık riskini yükseltiyor. Bu nedenle kış aylarında özellikle sırt ve ayak bölgelerinin yeterli ısıda tutulması oldukça önemli. Son olarak kışın havasız ortamlarda uzun zaman geçirmekten kaçınmak önem taşıyor.
Oksijen miktarının azalması hem ortamdaki mikrobik dolaşımı artırıyor hem vücudun direncinin düşmesine neden oluyor. Kış aylarında ev ve ofislerin sık sık havalandırılması, açık hava yürüyüşleri bu nedenle vücudu desteklemenin en önemli adımlarından birini oluşturuyor.
Kış çayının faydaları ve çeşitlerine geçmeden önce insan sağlığı için kış aylarında vücudu desteklemek için neler yapılması gerektiğine kısaca göz atalım. Bilindiği gibi soğuk havaların gelmesiyle insan vücudu korunmaya daha çok ihtiyaç duyuyor. Korunma içinse özellikle mineral ve vitamin destekleri daha da önemli hale geliyor. Salgın hastalık riskleri, havasız ortamlar ve az güneş ışığı da sağlığı tehdit eden diğer unsurlar arasında. Tam da bu nedenlerle kış aylarında sağlığı korumak için ekstra özen göstermek gerekiyor.