Enstrüman çalmanın insan beynine faydaları konulu çalışmalar, her geçen gün derinlik kazanmaktadır. Öyle ki insanlık tarihi boyunca müzik her zaman hayatımızda yer bulmuştur. Dinlendirici etkisinin bilimsel araştırmalarla kanıtlanmış olması, müziği hayatımıza daha da katmamız gerektiğiniz gösteren realitelerden yalnızca biridir. Üstelik de bu durum, kendinizin müzik yaptığınızı düşündüğünüzde, çoklu etkisi ile harika bir hal alır.
Enstrüman çalarken beynimiz, yalnızca dinleyici olarak kalmaz. Buna ek olarak hem işitsel hem de koordinasyon yönüyle eşsiz bir uyarılma beyinde gerçekleşir. Hiçbir müzik aletini elinize aldınız mı? Amatörce ya da öylesine de olsa bunu deneyimlediyseniz ne hissettiğinizi hatırlayın. Bedeninizdeki yoğun tesirini, keyif ve huzur olarak hissetmiş olabileceğinizi çok iyi biliyoruz. Tüm meditatif etkilerinin yanında, enstrüman çalmanın beyne faydaları direkt olarak gözlemlenmiştir.
Elbette yaş faktörü ve hangi enstrümana ilgi duyduğunuz, öğrenme sürecinizde farklılıklar oluşturabilir. Fakat ne şekilde öğrenmiş olursanız yahut yaşınız kaç olursa olsun enstrüman çalarken serotonin seviyeniz bir hayli yükselecektir. Öğrenme süreci disiplin, gayret ve sık sık tekrar çalışmaları yapmaktan ibaret olabilir. Henüz bu dönemdeyken bile beyninizin nasıl analitik çalışmaya başladığını, içsel dengenizin huzur bulduğunu ve daha onlarca artısını zamanla hissedeceksiniz.