Tebliğ Usulleri (İdris Tüzün)
Tebliğ Usulleri (İdris Tüzün)
Tebliğ Usulleri (İdris Tüzün)
Tebliğ Usulleri (İdris Tüzün)
Ücretsiz Kargo Fırsatı
- Sayfa Sayısı: 295
- Cilt: 1. sınıf sert karton kapak
"Allah’a davet eden, salih amel işleyen ve ‘Ben Müslümanlardanım’ diyenden daha güzel sözlü kim olabilir?" Fussilet, 33
"Senin sayende bir adamın hidayete gelmesi, Senin için üzerine güneşin doğup, battığı her şeyden daha hayırlıdır." Kenzü’l-ummal Hadis No: 28802
Her bir Müslüman İslam’ı tebliğ etmek ve yaymakla vazifelidir. Bu konuda Kur’an ayetleri, Peygamberimizin hayatı, ahlakı ve davranışları fazla beyana lüzum kalmayacak bir açıklıkta, nasıl tebliğ yapılacağını ortaya koymuştur. Fakat buna rağmen, nasıl davranmamız gerektiği konusunda yetersiz olduğumuz da göz ardı edilemez bir gerçektir.
İslam’ı yaşamaya ve tebliğ yapmaya çalışan şuurlu insanlar olmakla beraber, maalesef sayıca azdır. İslam’ı yaşayanlarımızın bir kısmı ise, tebliğin nasıl yapılacağını bilememekte veya tebliğde yanlış davranışlarda bulunabilmektedir. Bu da muhatapta olumsuz etkiye sebep olmaktadır. Elinizdeki kitap, bu eksikliği bir nebze de olsun giderebilmek ve İslam’ı tebliğde faydalı olabilmek gayesine matuftur.
Bu kitapta; davranışlar, üslup ve muhteva üzerinde durulmuştur. Kitaptaki bazı başlıklar şöyledir: Tebliğin Ehemmiyeti, Metot Ve Çevrenin Tebliğ Acısından Önemi, İletişim Yönünden Muhataplar, Tebliğ Açısından Güvenilirlik Ve Muhabbet, İnsanları Olduğu Gibi Kabul, Emr-İ Bil-Marufla İlgili Hadisler, Din İçin Muahede Edenlere Allah’ın Yardım Edeceğine Dair Ayet Ve Hadisler, Batının Alternatifi Olarak İslâm
Hıristiyanlık, yayılabilmek için misyoner teşkilatları kurmaya yüzyıllardır özen göstermiştir; ama hiçbir zaman, bir misyoner teşkilatı olmayan İslâmiyet kadar başarılı olamamıştır. İslâm dininde misyoner teşkilatı yoktur, fakat İslâm’ın her bir ferdi kendini İslam’ın tebliğ ve yayılmasında vazifeli telakki eder.
Tebliğ İslam dininde büyük bir ehemmiyete haiz olmakla beraber, 1400 yıllık İslâm tarih ve kültürü araştırıldığında –son yüzyıla gelinceye kadar- hiçbir âlimin veya evliyanın tebliğ hakkında kitap yazmadığı da görülür. Dini yaymak vazifesini üstlenmiş olan âlimlerin bu konudan bahseden kitap telif etmeyişleri ilk bakışta garip görülebilir; fakat garip değildir.
Peygamberimiz (s.a.v.) cahiliye dönemi insanlarını, asrısaadet insanları haline dönüştürürken, fiili olarak nasıl tebliğ yapılacağını canlı bir şekilde ümmetine sunmuştu. Peygamberimizin hayatı, ahlakı, davranışları, Peygamberimize yol gösteren Kur’ân ayetleri, fazla beyana lüzum kalmayacak bir açıklıkta, nasıl tebliğ yapılacağını ortaya koyuyordu. Âlimler ve evliyalar Kur’ân ve Sünnet’i öğrenme esnasında insanlara İslâm’ı nasıl tebliğ edeceklerini bizzat Kur’ân ve Sünnet’ten kolay ve hazır bir şekilde öğreniyorlardı. Bu yüzden ayrıca bir tebliğ kitabı yazmaya lüzum görmemişlerdi.
Asrımızda ise ekseriyetle Müslümanlar Kur’ân ve Sünnet’ten uzaklaşmıştır. Tebliğ konusunda halka yol gösterecek, Kur’ân’ı ve Sünnet’i bütün tafsilatıyla bilen âlimler kalmamıştır. Halk içinde elinden geldiği kadar İslâm’ı yaşamaya ve tebliğ yapmaya çalışan şuurlu insanlar muhakkak ki vardır. Fakat onlar da azınlıktadırlar. İslam’ı yaşayanların bir kısmı ise, tebliğin nasıl yapılacağını bilmediğinden ya tebliğ yapmıyor veya yanlış hareketlerde bulunabiliyor. Bu ise, İslâm’ı yaşayanlarla yaşamayanların arasını açabiliyor. Bu eksikliği giderebilmek için günümüzde tebliğle ilgili bazı kitaplar kaleme alınmıştır.
Biz de bu kitapta, -elimizden geldiği kadar- tebliğde dikkat edilmesi gereken noktaları tesbit etmeye çalıştık. Bu alanda okuyucularımıza faydalı olacağımızı umuyoruz.
***
Tebliğ faaliyetinde üzerinde durulması gereken 5 konu vardır. Tebliğ yapan, muhatap, davranışlar, üslup ve muhteva. Bu kitapta, tebliğ yapan ve muhteva üzerinde değil, diğer üç konu üzerinde durulmuştur.
BİRİNCİ kısımda, tebliğin ehemmiyeti, metot ve çevrenin tebliğ açısından önemi, ikinci kısımda, iletişim yönünden muhataplar; bilhassa önyargılı insanlar üzerinde durulmuştur. üçüncü kısımda davranışlar; dördüncü kısım da ise, üslup üzerinde durulmuştur.
Beşinci kısımda tebliğin neticesinde alınacak tavırlardan bahsedilir.
Altı, yedi ve sekizinci kısımlarda, kitabın akışını bozmamak için en sona bıraktığımız konular yer almaktadır. Bu konular emr-i bi’l-marufla ilgili hadisler, din için mücahede edenlere Allah’ın yardım edeceğine dair ayet ve hadisler, son olarak dünyanın geleceğiyle ilgili düşüncelerdir.
- Birinci kısım
- A- Tebliğin Ehemmiyeti
- B- Tebliğde Metot
- C- Çevre
- İkinci kısım
- A- Muhatapları Tanımanın Önemi
- B- İletişim Yönünden Muhataplar
- C- Önyargılı İnsanlar
- 1- Dogmatikler
- 2- Anladığı Halde Kabul Etmeyenler
- 3- Hakkı Görünce Kabul Edenler
- Üçüncü kısım
- DAVRANIŞLAR
- A- DÜŞMAN OLANLARA KARŞI
- 1- Onların Düşmanlıklarına Karşı Dikkatli Olmak
- 2- İdare
- 3- Ciddiyet ve İzzet-i İslâmiye
- 4- İyilik
- 5- İstihza
- 6- Psikolojik Denge
- 7- Tartışma Kuralları
- 8- Dua
- B- BİZE DÜŞMAN OLMAYANLAR
- 1- İnsanları Olduğu Gibi Kabül
- 2- Etki Tepki Prensibi
- 3- Tebliğ Açısından Güvenilirlik ve Muhabbet
- 4- Yumuşaklık (Hilm ve Rıfk)
- 5- İyilik
- 6- Tedricilik
- Dördüncü kısım
- ÜSLUP
- 1- İnsanları Tenkid Etmemek
- 2- Muhatabı Zorlamamak
- 3- İnsanları Kırmadan Değiştirmek
- 4- Mükafat ve Ceza
- 5- İslâmi Mevzuları İspat Etmenin ve İnsanları İkna Etmenin Ehemmiyeti
- 6- Telkin
- 7- Yönlendirici Olmak
- Beşinci kısım
- MUVAFFAK OLMAK VEYA OLMAMAK
- 1- Tebliğde Muvaffak Olmak
- 2- Tebliğde Başarılı Olamamak
- Altıncı kısım
- EMR-İ Bİ'L-MARUF VE NEHY-İ ANİ'L-MÜNKERLE
- İLGİLİ AYET VE HADİSLER
- Yedinci kısım
- ALLAH’IN YARDIMLARI
- Sekizinci kısım
- DÜNYANIN GELECEĞİ VE İSLÂM
- 1- Soğuk Savaş Sonrası Politikalar ve İslâm
- 2- Amerika'nın Sonu (mu?)
- 3- Batının Çöküşü
- 4- Çözüm Arayışları
- 5- Batının Alternatifi Olarak İslâm
- 6- Kudretli Batının Zayıf Surları ve İslâm Hakimiyetinin Emareleri
- 7- Kur'an ve Sünnetin İhbarı
- 8- Dünyanın ve İslâm’ın Geleceği
Tüm Yorumlar