Süzme Çam Balı
Süzme Çam Balı
201.40 TL
Satıcı: Aydın Bal DiyarıÜcretsiz Kargo Fırsatı
Çam balı arıların çiçek poleninden değil, Akdeniz iklimine mahsus bazı çam ağacı türlerinin gövdesinde yaşayan bir aracı böceğin salgısını kullanarak ürettiği, müstesna bir baldır. Dünyada sadece Türkiye ve Yunanistan'da bulunur. Türkiye’de ise Ege ve Akdeniz bölgesinde özellikle Muğla ve Aydın illerinin el değmemiş çam ormanlarının balıdır. Doğanın kendisidir ve tamamen doğal şartlarda üretilmektedir.
Basra böceği, yaşamının tamamını çam ağacı üzerinde yerleşerek ve çam ağacının özsuyunu emerek devam ettirir. Basra böceği tarafından salgılanan bal çiği, bal arıları tarafından alınır. Bal arıları, bal çiğini bünyesinde enzimlerle değişikliğe uğratıp petek gözüne depolar. Petek gözüne depolanan balın nemi, kovan içerisindeki bal arıları tarafından uçurularak bal olgunlaştırılır. Akabinde dörtte üçü sırlanmış ballı peteğin hasadı yapılarak süzme çam balı elde edilir.
Dünyadaki çam balı üretiminin %90’ı Türkiye’de yapılmaktadır. Türkiye’deki çam balı üretiminin ise yaklaşık olarak %80’lik kısmı Aydın ve Muğla bölgesindeki basralı çamlık alanlarda gerçekleşmektedir.
Çam balının rengi, çiçek ballarından daha koyudur. Çam balının en önemli özelliği, kıvamı bozulmadan veya uzun süre kristalleşmeden saklanabilmesidir. Unutulmamalıdır ki kristalizasyon balın doğal bir özelliği olup, kristalize bal hileli veya sahte bal anlamına gelmez. Balların büyük bir kısmı kristalizasyona eğilimlidir. Kristalizasyon balın su içeriği ile bünyesindeki fruktoz ve glikoz şekerleri arasındaki oranla ilgilidir. Çam balları, çiçek ballarına göre çok daha geç kristalleşir.
Tüm Yorumlar