271 sayfadan 1. sayfa görüntüleniyor
Vazgeçilmez Aksesuar Güneş Gözlüğü
Güneş gözlüğü tarihine baktığımızda, ilk çıkış noktası Çin’de yargıçların mimik ve yüz ifadelerini saklama amacı ile gözlük camlarını karartarak kullanmaları ve bunun bir akım haline gelmesidir. Daha sonra İtalya’da bir rahip, iki lens ve bir köprücükle güneş gözlüğü kullanmıştır.
Jamer Ayscough adlı gözlükçü şeffaf gözlük camlarını, göz problemlerini tedavi amaçlı mavi ve yeşile boyaması ile güneş gözlüğü kavramı ortaya çıkar. 1936 senesinde bilim insanı Land, polarize filtre cam bulunmuş ve gözleri zararlı ışınlardan korumak amacı ile yaratıcılık birleşince ortaya güzel güneş gözlüğü modelleri çıkmıştır.
Güneş olmayan kapalı ortamlarda da tarz yaratmak için de kullanılan güneş gözlüğü günümüzde temel aksesuarlarımızdan olmuştur. Çerçeve ahşap, enjeksiyonlu plastik maddelerden üretilir. Polarize nitelikte cam kullanılır. Kullanım amacı ile beraber bazı kişilerde ise güneş gözlüğü bir tutkudur her yıl orijinal tasarımları takip eder ve alırlar.
Güneş gözlüğü seçerken dikkat edilmesi gereken kriterler vardır. Öncelikle gözlüğü taktığınızda etrafı net görebilmelisiniz. Üretilirken polarize cam kullanılmalıdır. Gözlüğün orijinal olması da çok önemlidir. Orijinal değil ise çerçevesi, camı rahatsız edecek ve gözler güneşin zararlı ışınlarından etkilenecektir.
Cam rengi koyu olur ise güneşten korur fakat başka ortamlarda görüş alanınızı daraltabilir. Açık renk olur ise UV ışınlarından korumaz ama karanlık ortamlarda daha net bir görüş sağlar. Bu sebeple gözlük camı renk seçimi de diğer kriterler ile beraber değerlendirilmelidir.
Güneş gözlüğünde CE özelliği olmalı yani Avrupa standartlarında üretilmelidir. Gözlük denerken dikey çizgiye odaklanıp, sağa sola hareket ettirdiğimizde çizgide kırılma olur ise, gözlüğün uygun olmadığı anlamına gelir. Aynalı camlar sahilde fazlası ile gelen ışınları geri yansıtmalarından dolayı tercih edilir.
Güneş gözlüklerinin zararlı ışınları kestiğine dair bir belgesi olmalıdır. Güneş gözlükleri, karlı havalarda da güneş ışınları yoğun yansıma yaptığından mutlaka kullanılmalıdır.
Güneş gözlüğünün zarar görmemesi için takıp çıkarırken, iki el kullanılmalıdır. Cepte taşınacak ise kılıfın içerisinde olmalıdır. Gözlük ile denize veya havuza girilmemelidir. Temizlerken özel güneş gözlüğü temizleyiciler ya da su kullanılmalıdır.
Güneş Gözlüğü Çeşitleri
Güneş gözlüğü çerçeve ve kullanılan camlara göre modellere ayrılır. Cam ya da polikarbon mercekli olmak üzere ikiye ayrılır. Cam mercekli gözlükler çizilmeye dayanıklıdır, polikarbon mercekler ise kırılmaya daha dayanıklıdır. Çerçeve alerjik bir maddeden yapılmış olması cildinizi rahatsız edecektir. Çerçeve de hafif materyallerden yapılmış olmalıdır. Fazla ağır olması burun kemiğinde deformasyona sebep olur.
Gözler numaralı ise güneş gözlüğü camları da numaralı üretilmelidir. Başka göz rahatsızlıkları var ise mutlaka göz hekimine başvurduktan sonra güneş gözlüğü alınmalıdır.
Güneş gözlüğü UV400 özelliğine sahip olmalıdır. Bu özellik ile hem gözler hem de göz çevresi güneş ışınlarından korunacaktır. Polarize cam ile üretilen güneş gözlüğü kullanılırken parlama yapmaz, görüntüler nettir bu sebeple güvenle kullanılır. Yüz şekline göre oval, kare, yuvarlak çerçeveler tasarlanır.
Kadın güneş gözlüğü modelleri incelendiğinde, geçmiş seneleri çağrıştıran kemik çerçeveli gözlükler, cat eye modeller, 1970’li senelerin tarzını yaratmanızı sağlar. Bu modellerin dışında, oval, yuvarlak kesim çerçeveler de modellere orjinallik katar.
Unisex güneş gözlüğü, kadın, erkek fark etmeden kullanılabilen şık modellerdir.
Erkek güneş gözlüğü, yüz yapısı dikkate alınarak, çerçeve yapılarına ve kullanılan cam özelliklerine göre seçilir.
Çocuk güneş gözlüğü, alırken UV ışınlarından koruyan gözlüklerin kullanılması gerekir. Zararlı ışınlardan en iyi korunma yöntemi şapkalar olsa da, ışınların yansıması sebebi ile güneş gözlüğü mutlaka kullanılmalıdır. 18 yaşa gelene kadar gözler, ışınların neredeyse yarısı kadarına maruz kalır. UVB ışınları kornea üzerine, UV ışınları lens ve retinayı etkiler.
Çocuklar çok hareketli olduklarından camı ve çerçevesi darbelere dayanıklı olmalıdır. Çerçeve gözlüğün düşmemesi için yaylı olmalıdır. Çocuklar için gözlük seçilirken gözlüğün çocuğumuzun yüzüne tamamen oturmalıdır. Kesinlikle ucuz ürünler alınmamalıdır. Hem tam olarak korumaz hem de içeriğindeki kimyasallar başka zararlara yol açabilir.
Güneş Gözlüğü Tasarımları
Güneş gözlüğü kıyafetlerimiz tamamlayan bir aksesuardan çok, göz sağlığımızı korumak için mutlaka kullanılmalıdır. Güneş gözlüğü modelleri, yüz şekline uygunluğu, cam özellikleri kadar, güneş gözlüğü markaları seçimlerimizde etkilidir. Ne kadar kaliteli olur ise o kadar koruyucu özellik taşır.
Güneş gözlüğü için tavsiye ettiğimiz ürünler şunlardır.
Ozen Polarize Güneş Gözlüğü: Kalite belgesi olan, UV Korumalı, polarize kahverengi cam gözlük, 2 sene garanti kapsamındadır.
Claris Marka Güneş Gözlüğü: Oval çerçeveli, siyah renk cam, AB Standart ölçülerine göre 3. Derece UV ışınlarını süzme özelliği bulunur. Gözlük kutusu ve garanti belgesi ile beraber satılır.
Unisex Retro Güneş Gözlüğü: Kahverengi cam ve çerçeve ile kadın ve erkek fark etmeden kullanılabilir. Aynı modelin siyah cam ve çerçevelisi de mevcuttur.
Kare Çerçeveli Leopar Desen Güneş Gözlüğü: Unisex gözlük olarak ayrı bir seçenektir. Büyük kare çerçevesi ile havalı bir modeldir.
Gri Çerçeveli Erkek Güneş Gözlüğü: Spor tarzı seven erkeklerin tercih edebileceği modellerdendir. Güneş ışığını 3.seviye süzme özelliğine sahiptir. Kutusu ile beraber satılır.
Swing Polarize Cam Erkek Güneş Gözlüğü: Mavi cam ve çerçeveli, 2 sene garani kapsamında bu model yine spor tarzı seven erkekler için idealdir.
Osse Çocuk Güneş Gözlüğü: Sağlık Bakanlığı onaylıdır ve içeriğinde zararlı kimyasallar yoktur. Füme renk ve kemik çerçeveden üretilmiştir.
2-5 Yaş İçin Ok Baby Güneş Gözlüğü: Polikarbon çerçeve ve yapışkan ayarlanabilir bant ile bebeğinizin güvenli kullanımı için uygundur. UV 400 koruma sağlar ayrıca rüzgâr, toz gibi dış etkenlerden korur.
Moda konusu bizlerin kullandığı her ürünün, tercihlerimize uymasını ve stilimizi yansıtmasıdır. Yalnızca kıyafet değil, vazgeçilmez aksesuar güneş gözlüğü de sağlıklı koruma ve tasarımları ile tercih edilir. Seçim yapılırken yüz şekline uygun olan modeller değerlendirilir.
Güneş gözlüğü fiyatları, marka ve modele göre değişim gösterir. Kaliteli bir gözlük almak istersek, ödediğimiz ücret yükselir ama uzun vadeli, yüksek koruma özellikleri ile buna değecektir.
Tek renk camlardan, aynı rengin tonlarını barındıran degrade camlara, mavi, mor yeşil, pembe gibi canlı renkler ile tarz yaratabilirsiniz. Yine spor yaparken kullanılan gözlükler vardır. Trekking, tırmanma ve kayak yapanlar UV ışınlarına fazlası ile marz kalır. Bu nedenle alacağımız gözlüğün, kaliteli güneş gözlüğü özellikleri taşıması çok önemlidir. Görüş alanını net bir şekilde görmemizi sağlar ve aktivite esnasında güneş ışığının yansımalarını an aza indirmek, göze yabancı cisim kaçmaması için koruyucu olur.
Gözlük alırken camın polarize olup olmadığını, hangi markaya ait olduğu ve garanti belgesi ile anlamak mümkündür. Koyu renk gözlük camı her zaman polarize filtreli cam olduğu anlamına gelmeyebilir. Satıcıdan mutlaka kalite ve garanti belgeleri istenmelidir. Gözlük bakımı özel temizleme spreyleri ve gözlük bezi ile yapılmalıdır. Aksi halde cam ve çerçevesinde yıpranmalar meydana gelebilir.
Gözlük seçerken zevklerimiz, güneş gözlünün nitelikleri, markası gibi pek çok etken vardır. Aksesuarlarımız içine eklenecek güneş gözlüğü, sağlıklı ve kaliteli olmalıdır. Kadın, erkek, çocuk güneş gözlüklerinin orijinal tasarımları ve fiyatları ile ilgili bilgi edinmek isterseniz İpsizcambaz.com sayfasını inceleyebilir, fikir edinebilirsiniz.