0 sayfadan 1. sayfa görüntüleniyor
Vasıtalar
Arıza, hava şartları gibi nedenler ile zaman zaman elektrik kesintisi meydana gelir. Uzun zaman alan kesintiler özellikle ticari kuruluşlarda zararlara sebep olabilir. Jeneratör, mekanik enerjiyi elektrik enerjisine dönüştürür. Enerji jeneratördeki şafttan elde edilir. Buna yönelin vasıtalar da evlerde, sanayi alanında ve ticari işletmelerde kullanılır.
Jeneratör çeşitleri, stand-by, taşınabilir, inverter jeneratör olarak çeşitlere ayrılır. Vasıtalar içerisinde olan jeneratörler, stand-by jeneratör; sabit jeneratördür, en yüksek verimlilik alınabilen modellerdir. Bilgisayar gibi hassas cihazların kullanılabilmesi için, gerekli verimi sağlar. Jeneratör bulunduğunuz konut ya da işyerinin elektrik hattına bağlı olduğundan, tüm elektrikli cihazlar çalışır. Dizel ya da doğalgaz yakıt ile çalışan jeneratörler arasında, doğalgaz ya da sıvı yakıt ile çalışan jeneratörden daha yüksek performans elde edilir.
Taşınabilir jeneratörler, dizel jeneratör ve el jeneratörü olarak ikiye ayrılır. Marşlı jeneratör olan taşınabilir jeneratör, sabit jeneratöre göre düşük maliyetlidir. Elektriğin olmadığı yerlerde kamp alanları, eğlence yerleri gibi, taşınabilir jeneratör iyi bir çözüm olacaktır. İnşaat alanları gibi yerlerde ise orta ya da büyük kapasiteli jeneratör çeşitleri tercih edilir.
Mazotlu jeneratörleri kapalı alanlar haricinde her yerde kullanabilirsiniz. Vasıtalar içerisinde bir jeneratör çeşidi olan inverter jeneratör modelleri, taşınabilir bir jeneratördür ve ebatları daha küçüktür. Araç içerisinde rahatlıkla taşınabilir. Akülü modeller yüksek verimle çalışmayabilir. Sessiz çalışır ve kapalı alanlarda mazot yakıtı olan inverter jeneratör kullanılıyor ise, karbondioksit seviyesi yükseldiğinde otomatik olarak çalışma sistemi durur.
Vasıtalar ve Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
Jeneratör alırken, özellikle ikinci el temin edilecek ise, bazı hususlara dikkat etmek gerekecektir. Güç ihtiyacımızı karşılayıp karşılayamayacağı tespit edilmelidir. İlk etapta zaman saati kontrol edilmelidir. Yedek enerji kaynağı olarak mı sürekli enerji kaynağı olarak mı kullanıldığı öğrenilmelidir. Vasıtalar içinde yer alan jeneratörün yaş bilgileri de öğrenilmelidir.
Jeneratörün markası, üretici firmanın deneyimi, referansları önemlidir. Tanınmış bir firma olması size garanti ve yedek parça gibi avantajlar getirecektir. Bakımı ile ilgili prosedürler ile ilgili bilgi alabilirsiniz. Jeneratörün tüm mekanizması aşınma olup olmaması durumuna göre kontrol edilmelidir. Eğer rulman, cıvata ve saplama parçaları yenilenmemiş ise, değişimi en doğrusudur. Kablolama, lehim, elektrik bileşenleri kontrol edilmelidir. Vasıtalar dahilinde olan jeneratöre yük testi yapılmalı, farklı elektrik güçleri söz konusu olduğunda nasıl bir tepki verdiği ölçülmelidir.
Jeneratörün temin edildiği firmanın güvenliği, kurumsallığı önemlidir.
Vasıtalar ve Ürünler
Güç kaynağı jeneratörler ani elektrik kesintileri olduğu zaman , özellikle işyeri söz konusu ise cihazlar için kurtarıcı olmaktadır.
Vasıtalar kapsamında jeneratör modellerini incelersek;
Dizel jeneratör, dizel motorla kurulmuş jeneratör sistemidir. Dizel yakıtı ile çalışır.
Benzinli jeneratör, benzin, mazot gibi petrol ürünleri ile çalışır.
Bio-Dizel jeneratör, kanola, ayçiçeği, hayvansal ve evsel yağların reaksiyonu sonucu bio-dizel elde edilir ve dizel yakıtlarla beraber kullanılır.
Emulsifiye Dizel jeneratör, su ve yanıcı yağ ile oluşan yakıt ile çalışan jeneratördür.
Doğalgazlı ve Hidrojen jeneratör, hidrojen ve doğalgaz yakıtı ile çalışır.
Propan gaz ilaveli jeneratör, propan petrolden oluşan gazlardır ve bu jeneratör propan gaz ile çalışır.
Motor dizel marşlı, marş motoru aküden aldığı elektrik enerjisi ile çalışır.
Stand-By jeneratör kullanılacak ise kurulum için uygun olacak bir yer seçmek çok önemlidir. Yeteri kadar temiz hava emebileceği ve egzoz gazı atabileceği bir konumda olmalıdır. Kötü hava koşullarından etkileneceği bir yer olmamasına özen gösterilmelidir.
Ev tipi jeneratörler genel olarak taşınabilir modda olduğundan, her yere konumlandırma olanağı vardır. Evdeki elektrikli cihazları çalıştırabilecek güçte olması gerekir. Continius çalışma tanımlanmış gücün tamamının sınırsız saat kullanılmasıdır.
Jeneratör modellerini görmek için İpsizcambaz.com sitesini ziyaret edebilirsiniz.
KDK 12 RE Dizel Jeneratör:10 kw gücünde bir jeneratördür.
FDL 3 Faz Dizel Jeneratör: 12,75 kVa gücünde bir jeneratördür.
Kama KDK Dizel 3 Faz Jeneratör:12kva jeneratördür.
KDL 188 FYL MRSL D Motor: Konik FG 8 özelliktedir.
Jeneratörü nerde kullanacağımıza bağlı olarak güç kapasitesi arttıkça fiyatları da o oranda artış gösterir. Otomatik açma ve kapama, teknolojik özelliklerine göre vasıtalar grubunda bulunan jeneratörün fiyatı da değişir.
Jeneratör tercih ederken en az 10 saat çalışma kapasitesi olan cihazları tercih etmek doğru olacaktır. Devre kesici koruması olan modelleri seçerseniz, güvenli kullanım sağlamış olursunuz. Vasıtalar içerisinde olan jeneratörlerde sessiz çalışan modelleri seçebilirsiniz. Yakıt deposu büyük olan modeller, uzun süre ve daha verimli çalışma sağlar.
Jeneratörlerde watt değeri vardır. Bu değer vasıtalar içerisinde olan jeneratörün kaç cihazı birden çalıştırabileceğinin göstergesidir. Öncelikle hangi elektrikli cihazlara enerji sağlayacağımızı tespit etmemiz gerekir. Daha sonra ise , watt değerine, kullanılan yakıta göre jeneratör seçilebilir. Vasıtalar gurubundan jeneratör, şantiyelerde ya da ticari sektörlerde kullanılacak ise 30 kw enerji taşıyan cihaz uygun olacaktır.
Vasıtalar içerisinde olan jeneratör aldıktan sonra çalıştırmaya başlamadan talimatları iyi okumak gerekir. Özellikle uyarıları dikkatle okuyun. Çünkü taşınabilir jeneratör egzoz gazını dışarı verir ve kapalı ortamda zehirleme riski taşır. Jeneratörler kesinlikle kapalı ya da yarı kapalı alanlarda çalıştırılmamalıdır. Ya da iyi havalandırma imkânı olan bir alanda çalıştırılmalıdır.
Stand-By jeneratörlerde elektrik kesinti sonrası 20 sn içerisinde belirlenen devrelere elektrik gelmeye başlar. Otomatik çalışma donanımlı jeneratörler, elektrik kesilince devreye girer. Vasıtalar dahilinde olan jeneratör, elektrik geldikten sonra çalışmayı sona erdirir.
Jeneratörler ağır ve sağlam parçalardan oluştuğu için, çalışırken ses çıkarma eğilimi olur. Özellikle gazla çalışan portatif jeneratörlerde gürültü daha fazla olacaktır.
Taşınabilir jeneratörlerde çıkan gürültü şu yöntemlerle azaltılabilir: Evde uygun bir mesafede çalıştırılabilir. Poli köpük ya da yastıklı minder üzerine jeneratör yerleştirilir. Jeneratör seviyesi kontrol edilmelidir. Jeneratör düzgün beton zeminde çalıştırılmalıdır. Jeneratörden egzoz sesi, mekanik ses, yapısal ses, radyatör sesi gelebilir. Jeneratörde ilk yirmi saat sonrası kontrol bakımı yapılmalıdır. Her 6 ayda bir periyodik bakımı tavsiye edilir. Uzun bir süre kullanılmayacak ise konservasyon yani depolama işlemi yapılmalıdır.
Jeneratörler Faraday prensibi yani elektrik enerjisi üretme sistemi ile çalışır. Jeneratörü ilk çalıştıran sistem, buhar tribünü, içten yanmalı motor gibi cihaz sistemleridir.
Büyük jeneratörün bulunduğu yer, yangından kolaylıkla etkilenmeyecek bir alan olmalıdır. Jeneratörün bulunduğu yer çıkış noktasını kapatmamalıdır. Ani yük değişimleri olursa frekans kararlılığı sağlanabilmelidir. Enerji kayıpları az olmalı, sıklıkla meydana gelen kesinti ve darbelere dayanıklı olmalıdır.
Jeneratörler, küçük, büyük işletmelerde, fabrikalarda, küçük işyerlerinde kullanılmaktadır. Jeneratör alırken kullanım amacına uygun özellikte olanlar tercih edilmelidir. Aşırı nemli ortamlarda kullanılacak ise, jeneratörü koruyacak uygun materyallerinde edinilmesi gerekir. Aşırı sıcak ortamda çalıştırılacak olursa, satıcı firmanın görüşü alınmalı ve keşif yapılması istenilmelidir. Jeneratörü gereğinden fazla düşük güçte ya da yüksek güçte tercih etmek sakıncalıdır. Evler için jeneratör seçerken, sistemin iki ya da üç fazlı olup olmadığı bilinmeli, ona göre jeneratör seçilmelidir. Jeneratör bakımının yapılmaması, yetkili servis dışında servislere başvurulması, cihazın ömrünü kısaltacaktır.
Jeneratör modelleri ve özelliklerini incelemek isterseniz İpsiz Cambaz sayfasını ziyaret edebilirsiniz.